Weeronline
Weeronline
  orkaan Isaias Florida

  Orkaan Isaias trekt zondag over Florida

  Aangemaakt: 01 augustus, 11:02 uur

  Voor alle eilanden in het centrum, westen en noorden van de Bahama’s en voor een groot deel van de oostkust van Florida geldt een orkaanwaarschuwing. De boosdoener is Isaias, een orkaan van de eerste categorie die zich momenteel vlak ten zuiden/zuidoosten van Nassau bevindt.

  Isaias haalt gemiddelde windsnelheden van circa 135 km/uur en windstoten tot 165 km/uur. De orkaan trekt richting het noordwesten over of vlak langs Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s. Er is sprake van hoge golven en stormvloed waarbij het water ruim een meter hoger kan komen te staan dan normaal. Ook valt er op grote schaal 100 tot 200 millimeter regen en lokaal soms zelfs nog iets meer.

  De komende uren zou hij nog in kracht toe kunnen nemen, maar een orkaan van categorie 2 wordt het net niet. Daarvoor is een gemiddelde windsnelheid van meer dan 153 km/uur nodig. In de loop van zondag zou hij weer langzaam wat in kracht moeten gaan verliezen, maar tot maandag kan hij een orkaan van categorie 1 blijven.

  Lees ook alles wat je wilt weten over orkanen.

  Orkaan Isaias trekt precies over oostkust Florida

  De huidige verwachting laat orkaan Isaias zondag precies over de oostkust van Florida trekken. Voor het zuiden en oosten van de staat wordt vooralsnog uitgegaan van 50 tot 100 millimeter regen, met lokaal 150 millimeter. Maandagavond bereikt hij dan waarschijnlijk als tropische storm zijnde de zuidkust van South Carolina of North Carolina.

  Foto: ANP / EPA / Orlando Barria

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline