Weeronline
Weeronline

  Weekverwachting: de herfst laat zich van een andere kant zien

  Aangemaakt: 18 oktober, 19:00 uur

  Afgelopen week was het rustig en vrij koud herfstweer met in de nacht naar zondag zelfs de eerste lokale nachtvorst van het najaar. Deze week schakelen we geleidelijk over op een ander weerbeeld. Na een overwegend droge en rustige maandag neemt de wisselvalligheid weer toe met vanaf dinsdag dagelijks een grote kans op regen. Het wordt ook een flink stuk warmer. Woensdag kan het in het zuiden 18-19, lokaal 20 graden worden. Aan het eind van de week wordt het weer minder warm.

  Maandag is het meest bewolkt, maar af en toe komt ook de zon tevoorschijn. Op een lokale bui na is het overwegend droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden en voor de tijd van het jaar is dat een hele normale temperatuur.

  Zeer zacht herfstweer, maar ook regen

  Dinsdag overheerst de bewolking en na een meest droge ochtend gaat het in de middag vanuit het zuidwesten enige tijd regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt matig en aan zee (vrij) krachtig. De temperatuur is met 13-15 graden ook al wat hoger.

  Woensdag zijn de rollen omgedraaid en valt in de ochtend enige tijd regen. In de middag trekt de regen naar het noorden weg en breekt vanuit het zuiden de zon af en toe door. Er waait een stevige zuiden- tot zuidwestenwind die aan zee krachtig tot hard is, windkracht 6 tot 7. Er zijn ook zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. Met die stevige wind wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt tot boven 15 graden. In het noorden wordt het maximaal 15 graden, in het midden kan het 16-17 graden worden en in het zuiden stijgt het kwik naar 18-19, lokaal naar 20 graden.

  herfstweer

  Dit wordt weer het beeld komende week. Ton Wesselius maakte deze foto.

  Lees ook: komende week zijn mogelijk de vallende sterren van de Orioniden te zien

  Later weer minder warm

  Vanaf donderdag blijft het wisselvallig herfstweer met elke dag een grote kans op buien. Wel wordt het weer minder warm met veelal temperaturen van 12-15 graden. De nachten worden niet meer zo fris als afgelopen tijd, want de bewolking houdt veelal de overhand. De minima liggen veelal tussen 7 en 10 graden.

  Foto: Ben Saanen

  Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder