Weeronline
Weeronline

  Lange Hemelvaartweekend: dit kan je verwachten

  Aangemaakt: 21 mei 2020, 08:14 uur

  Dit lange Hemelvaartweekend laat het weerbeeld diverse gezichten zien. De temperatuur gaat van volop zomers naar heel normaal. De zon schijnt flink, maar vooral vrijdag is kans op regen en landinwaarts kan het ook onweren. In het weekend is het meest droog met ook zon. Let op de zonkracht, want die is erg hoog. Verbranding ligt met 10-15 minuten op de loer.

  Deze Hemelvaartsdag is het volop zomers. De zon schijnt flink en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. In het westen kan wat bewolking ontstaan en in Zeeland is later een kleine kans op een onweersbui. De temperatuur is hoog en stijgt naar 22-24 graden in het Waddengebied en naar 25 graden langs de westkust. In het midden en oosten wordt het 26-27 graden en ten zuiden van de grote rivieren stijgt het kwik naar 28-29 graden. In het zuidoosten van Brabant en in Limburg kan het heel lokaal misschien wel 30 graden worden. Prima weer voor in de tuin, op het balkon of voor een lekkere wandeling.

  Door wind van zee koelt het in het westen in de loop van de middag flink af. Aan het eind van de middag is het op de stranden slechts 15 tot 17 graden en is een vestje nodig. Lees hier meer over zeewind.

  Vanavond is in het zuidwesten klein kans op een lokale onweersbui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en kan tot laat worden gebarbecued. In de kustprovincies is het 16-20 graden, in het zuidoosten is het nog lang aangenaam met waarden rond 25 graden.

  Hemelvaartweekend

  Foto: ANP

  Warme vrijdag met wat regen en lokaal onweer

  Morgen wordt opnieuw een (zomers) warme dag met 21-22 graden in het Waddengebied en 22-24 graden in de westelijke kustprovincies. In de rest van het land wordt het 24-26 graden en in Limburg kan het 27 graden worden. In de middag koelt het vanuit het westen geleidelijk af.

  Het weerbeeld is wel anders dan vandaag, want het is bewolkt met lokaal af en toe zon. In de middag wordt de bewolking dikker en stijgt de kans op buien. Daarbij kan onweer voorkomen. De wind draait van zuid naar zuidwest tot west en neemt in kracht toe.

  Foto: Ben Saanen

  Laagste temperaturen op zaterdag

  In het weekend is zaterdag nog een enkele bui mogelijk, maar vanuit het westen breekt later de zon steeds beter door en wordt het vrij zonnig. Het is met 16-19 graden duidelijk minder warm, maar dit zijn vrij normale temperaturen voor de tweede helft van mei. De matige en aan zee (vrij) krachtige westen- tot zuidwestenwind maakt het voor het gevoel nog wat frisser.

  Zondag hebben we een mix van wolkenvelden en ook zon. Let goed op de zonkracht, want die is dit weekend erg hoog met een UV-index van 6 tot 7. Dat betekent dat de onbeschermde lichte huid na 10-15 minuten kan verbranden. Smeer je dus goed in als je naar buiten gaat.

  Het blijft op een enkele bui na droog en er waait nog altijd een stevige westen- tot zuidwestenwind. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 17-18 graden in het noorden en westen en naar 19-20 graden in het midden, oosten en zuiden.

  De verwachting voor volgende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: Jolanda Bakker

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder