Weeronline
Weeronline

  Wintertijd begint zeer zacht en wisselvallig

  Aangemaakt: 22 okt 2020, 07:28 uur

  Aankomend weekend is het weer zover. We gaan weer rommelen met de klok en deze wordt weer een uur achteruitgezet. De wintertijd begint wisselvallig met zondag een toenemende kans op regen. Er waait een stevige zuidenwind en het is zeer zacht met 15-17 graden. Volgende week blijft het wisselvallig met geleidelijk normale temperaturen van 12-14 graden.

  De overgang van zomer- naar wintertijd laat geen grote verandering zien in weer. Het is en blijft wisselvalig herfstweer. De laatste dag in zomertijd, zaterdag, verloopt overwegend droog met af en toe zon, maar zondag neemt de bewolking toe en volgt regen. Er waait een stevige zuidenwind en die blaast zachte lucht naar onze streken. Met het verzetten van de klok om 2:00 uur is het zeer zacht met 12-13 graden, zondagmiddag wordt het 15-17 graden.

  Ook volgende week blijft het wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. De wind blijft een flinke partij meeblazen, maar er zijn ook droge perioden met zonneschijn. De temperatuur past zich aan naar de kalender en komt overdag op een normale 12-14 graden uit. De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Laatste twee jaar kouder

  Vorig jaar was de overgang tussen zomer- en wintertijd groot. Zaterdag 26 oktober 2019 werd het 17-20 graden, zondag was het met 12-16 graden een stuk frisser. Ook de nachten waren vrij koud met op 29 oktober de eerste lokale vorst. Dit jaar kwam het op 18 oktober al tot de eerste lokale vorst na de zomer.

  In 2018 was het bij het ingaan van de wintertijd nog veel kouder. In de nacht daalde de temperatuur naar waarden tussen -4 en +4 graden. Ook de eerste dagen in wintertijd verliepen toen kouder dan normaal.

  Verzet de tijd permanent een half uur

  We pleitten al eerder voor het permanent verzetten van de klok met een half uur. In de winter kan dit zorgen voor minder gladheid in de avondspits. Het heetste moment van de dag in de zomer valt eerder en het wordt niet te vroeg licht. Je leest er alles over in ons voorstel.

  Foto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder