Weeronline
Weeronline
  warm 9 augustus

  Niet eerder zo warm op 9 augustus

  Aangemaakt: 09 aug 2020, 18:44 uur

  In Gilze-Rijen steeg de temperatuur om 15:50 uur naar 35,3 graden. Niet eerder werd het ergens in Nederland zo warm op 9 augustus. Het vorige record stond op 35,2 graden en dateert van 2003 in Nieuw-Beerta. Ook landelijk is sprake van een record. In De Bilt werd het 32,6 graden en daarmee is het al het zevende officiële datum-warmterecord van het jaar. Er is sprake van een hittegolf en met nog een hele serie tropische dagen zal de hittegolf nog een tijd aanhouden. Ook de nachten verlopen erg warm.

  In De Bilt werd het vanmiddag om 16:10 uur 32,6 graden en daarmee is het officieel de warmste 9 augustus ooit gemeten. Het vorige record uit 2004 was 32,5 graden. De tropische hitte waar we sinds woensdag mee te maken hebben houdt de komende week nog een tijd aan en daarbij is kans op meer records.

  Dit warmterecord is al het zevende officiële datum-warmterecord van het jaar. Daar tegenover staan geen kouderecords. Gemiddeld staat door het opwarmende klimaat tegenover acht warmterecords slechts één kouderecord.

  De maximumtemperaturen van 9 augustus 2020

  Komende dagen aanhoudend heet met kans op nieuwe records

  De komende dagen blijft het zeer heet. In het Waddengebied zijn de temperaturen het laagst met veelal 29-32 graden. Elders liggen de maxima dagelijks tussen 32 en 36 graden. Dinsdag en woensdag kan het in het zuidoosten van Brabant en lokaal in Limburg 37, misschien wel 38 graden worden. De hitte kan opnieuw records opleveren.

  Ook de nachten zijn erg warm. In het midden en zuiden daalt de temperatuur niet verder dan 20-21 graden en vooral in steden zal het nog warmer zijn. Hele warme nachten kunnen ook bijdragen aan hittestress.

  Updates over de hitte vind je in het weerbericht.

  Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden