Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

23 november 2019

De Alpenregio en het noorden van Italië hebben te maken met wisselvallig weer. Vooral in het midden en westen van de Alpen kan aan de Italiaanse zijde flink wat sneeuw vallen. Na het weekend neemt de neerslag af en dan kunnen vooral over het zuiden van Italië stevige onweersbuien trekken. Later in de week kan het in de Alpen weer sneeuwen. In Spanje is kans op buien, maar aan de oostkust en ook vaak in het zuiden is het droog met zonnige perioden. Na het weekend wordt het zachter.

West-Europa

Frankrijk
Het is wisselvallig met veel wolkenvelden en vooral in het de zuidelijke delen neerslag. In het noorden kan het regionaal een tijd droog blijven. Het wordt 12 graden in Parijs en 19 graden op Corsica. Aan het eind van het weekend valt in het zuiden minder neerslag en breekt af en toe de zon door. Na het weekend schijnt vooral in het zuidoosten af en toe de zon. In het noorden en westen volgt regen.

Groot Brittannië
Het is typisch Brits weer met veel bewolking en perioden met regen. Schotland maakt kans op wat zon. Aan het eind van het weekend kan het op meer plaatsen droog blijven met kans op wat zonneschijn. Maandag is het grijze en natte weerbeeld terug. Ook de dagen daarna zal het regelmatig regenen, maar later in de week kan tussendoor de zon schijnen. In Londen is het komende dagen 11-12 graden.

Zuid-Europa

Italië
In het zuiden kunnen een paar buien ontstaan, maar er zijn ook droge perioden met zon. Het wordt 19-22 graden. In het noorden is het grijs en nat met 11 tot 16 graden. Ook op Sardinië is het buiig. In het noorden neemt de wisselvalligheid later in het weekend iets af en juist het zuiden krijgt te maken met stevige onweersbuien. De dagen daarna is het tijdelijk droog met ook zon.

Portugal
Er is een mix van stapelwolken en zon. Lokaal kunnen enkele buien ontstaan, vooral in de noordelijke helft van het land. In Lissabon is het 17 graden. Ook komende tijd kunnen af en toe buien vanaf de oceaan over het land trekken. Tussendoor schijnt de zon. Dinsdag is het tijdelijk wisselvalliger en laat de zon zich weinig zien. Het is dan 16 graden in Porto tot 19 graden aan de zuidkust.

Spanje
Er is een mix van stapelwolken en zon. Het is meest droog, maar een lokale bui is niet uit te sluiten. Alleen in de Atlantische kustgebieden is het wisselvalliger. Het wordt 13 graden in Madrid en een aangename 18 graden in Sevilla. Na het weekend gaat de temperatuur iets omhoog en in Valencia kan het 22-23 graden worden. Aan de oostkust is het vaak zonnig, het binnenland maakt kans op een paar buien.

Centraal Europa

Duitsland
Het is rustig najaarsweer met wolkenvelden en wat zon. Op de meeste plaatsen is het droog. Vooral later in het weekend kan het regionaal mistig zijn. Het wordt 8-10 graden en in het zuiden kan het in de zon 13 graden worden. Na het weekend neemt de bewolking toe en stijgt de kans op enkele buien. Vanaf woensdag is het wisselvallig en aan het eind van de week wordt het kouder.

Oostenrijk
Het is bewolkt en zacht met in Sölden 9 graden. In de zuidelijke regio's ligt een dik pak sneeuw voor november. Er wordt o.a. al geskied in Sölden - Ötztal Arena, Kaprun, Kitzbühel, Hintertux en Obergurgl. Na het weekend is het droog met ook wat zon. Daarna nemen de neerslagkansen toe en wordt het geleidelijk kouder. De vorstgrens daalt naar 1500 meter en daardoor kan het ook in veel dalen sneeuwen.

Zwitserland
In de zuidelijke delen valt regen en boven 1500 meter sneeuw. Lokaal kan een flink pak vallen. In Saas-Fee ligt al 65-225 centimeter. Ook Engelberg en Zermatt zijn al open. Na het weekend volgen enkele droge dagen en kan volop worden genoten. In de tweede helft van de week volgt weer neerslag. In de dalen zal dit veelal regen zijn, maar boven 1500 meter veelal sneeuw.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.