Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

20 juli 2019

Groot-Brittannië heeft te maken met een wisselvallig en buiïg weertype, maar hier klaart het begin volgende week op. In Zuid-Europa is het vrijwel overal zonnig en tropisch warm met temperaturen boven 30 graden. Het wordt alleen maar warmer en lokaal worden zelfs temperaturen van 40 graden bereikt. In Centraal-Europa komen onweersbuien voor, maar het zonnige en warme weer uit Zuid-Europa spreidt noordwaarts uit. Begin komende week wordt het dus ook in Centraal-Europa zonniger en tropisch warm.

West-Europa

Frankrijk
Het is wisselend bewolkt, de zon laat zich het meest zien in het zuiden. Lokaal komt een (onweers)bui voor. In Parijs is het 29 graden en in het binnenland en in het zuiden is het (ruim) 30 graden. De komende dagen wordt het zonnig en heet. Begin volgende week wordt het in het zuiden op grote schaal 35 graden, lokaal kan het zelfs 40 graden worden. Dinsdag stijgt het kwik ook in Parijs naar 35 graden.

Groot Brittannië
Het is wisselvallig weer waarbij wolkenvelden, zon en buien elkaar afwisselen. De maxima lopen uiteen van 18 graden in Aberdeen tot 25 in Londen. Morgen knapt het in Engeland op, terwijl in Schotland nog stevige buien voorkomen. Na morgen gaat de zon op steeds meer plekken schijnen, al blijft het in Schotland en Noord-Ierland aanvankelijk buiig. In Londen wordt het begin volgende week ruim 30 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Op de meeste plekken schijnt de zon volop, al ontstaan boven het vasteland en in het noorden stapelwolken die lokaal uitgroeien tot een (onweers)bui. De maxima stijgen naar 28 graden op Kreta en 33 graden in Athene. De komende dagen schijnt de zon nog vaker en gaan ook de temperaturen nog iets omhoog. Zo stijgt de temperatuur volgende week naar 29-35 graden, in het binnenland lokaal zelfs 37 graden.

Italië
Het is volop zomer. De zon schijnt flink en het is warm: 28 graden in Palermo tot 34 graden in Rome. In het noorden zijn ook stapelwolken aanwezig en lokaal komt het daar tot een onweersbui. De komende dagen stijgt de temperatuur verder. Begin volgende week liggen de maxima tussen 30 tot 37 graden. Hierbij schijnt de zon volop, al is in het uiterste noorden nog altijd kans op een lokale onweersbui.

Kroatië
Het weekend verloopt overwegend zonnig, al komen voornamelijk in de noordelijke helft van het land ook stapelwolken voor. In het noorden groeit zo'n stapelwolk zeer lokaal uit tot een onweersbui. De maxima lopen uiteen van 28 tot 34 graden, waarbij de hoogste waarden in het binnenland te vinden zijn. Ook begin volgende week schijnt de zon volop en is het in vrijwel het hele land meer dan 30 graden.

Portugal
Het is flink zonnig, al kan langs de kust soms wat bewolking van zee over het land trekken. Het is zeer warm: 35-37 graden in het binnenland, 31 graden in Faro en 23-28 graden aan de westkust. De komende dagen verandert er weinig aan dit weerbeeld, al stijgt de temperatuur nog wat verder: 33 graden in Lissabon tot lokaal 39 graden in het binnenland. In Porto blijft de temperatuur wat achter.

Spanje
De zon schijnt op het noordwesten na overal volop. Het is heet met in het binnenland temperaturen tot 40 graden. Aan de costa's is het prima strandweer met 29-32 graden. De komende dagen blijft het weerbeeld bestaan uit zon en enkele stapelwolken. De temperaturen blijven zeer hoog: in het binnenland kan het begin volgende week lokaal zelfs 42 graden worden! Op Mallorca is het ook zonnig bij 35 graden.

Turkije
Het is zonnig en warm. Aan de zuidkust is het 30-34 graden, in Ankara is het 29 graden. Ook in Istanboel is het tropisch warm bij een temperatuur van 31 graden. De komende dagen blijft het zonnig en gaat de temperatuur nog verder omhoog. Met name in de zuidelijke regio's wordt het heet: in de omgeving van Antalya kan het maar liefst 40 graden worden.

Centraal Europa

Duitsland
Het is wisselend bewolkt en vanuit het westen neemt de kans op (onweers)buien toe. De maxima lopen uiteen van 25 graden in het noordwesten tot 32 graden in het zuiden. Morgen knapt het op en is het iets minder warm. Volgende week wordt het droog, zonnig en heet zomerweer. Het wordt op grote schaal meer dan 30 graden en in het zuidwesten regionaal meer dan 35 graden.

Oostenrijk
In het oosten is het overwegend zonnig, terwijl in het westen ook onweersbuien voorkomen. Van west naar oost wordt het 27 tot 33 graden. Morgen staan weer een aantal onweersbuien op het programma. Daarna wordt het overwegend zonnig en heet zomerweer met op grote schaal maxima van 30 graden of hoger. In de bergen is het uiteraard koeler.

Zwitserland
Het is wisselend bewolkt met in de bergen lokaal een (onweers)bui. In de steden stijgen de temperaturen naar 28-32 graden. Komende dagen blijft het warm zomerweer met zon, stapelwolken en vooral in de bergen lokaal een (onweers)bui. Begin volgende week is het volop zonnig. In de steden wordt het dan flink heet met maxima van 31-35 graden.


Daan van den Broek Daan van den Broek Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.