Vrijdag 24 mei

Weerbericht Nederland

Vrij zonnig en warm, kust frisser
24 mei 2019, 13:33 uur
Veel zon vanmiddag. In het zuidoosten kan een bui ontstaan. Met 18-24 graden is het aangenaam lenteweer. Morgen is het met 16-19 graden frisser en trekken wolkenvelden over het land. ’s Ochtends kan een beetje lichte regen vallen. Zondag is er vrij veel bewolking en valt vooral in de avond regen. Daarna wordt het wisselvallig en fris met 13-16 graden.

Vanmiddag schijnt de zon volop. In het midden, zuidoosten en oosten ontstaan enkele stapelwolken. De Wadden krijgen aan het eind van de middag te maken met wolkenvelden vanaf de Noordzee. Ook trekken soms dunne sluierwolken over het land, maar deze houden het zonlicht niet of nauwelijks tegen. In het zuidoosten kan een lokale bui ontstaan en daarbij is kans op onweer. In de rest van het land blijft het droog.

De maxima komen uit op 16 graden op de Wadden, 18 à 19 in de kustgebieden, 20-22 in het midden en 24 in het zuiden, zuidoosten en oosten. In Limburg kan het lokaal zelfs 25 graden worden. Aan zee is het een stuk frisser. De noordwestenwind blaast koele lucht over de stranden en daardoor is het aan de kust slechts 13 graden. Door de noordwestenwind koelt het ook verder landinwaarts in de kustprovincies gedurende de middag een paar graden af. Het waait overwegend matig.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken en is het nog een tijdje vrij zonnig. Wel breiden wolkenvelden zich in de loop van de avond vanaf de Wadden over het noorden uit. Daarbij is in het uiterste noorden en noordoosten kans op een spatje regen. Elders wordt het droog.

Komende nacht komt in het noorden veel bewolking voor. Daarbij kan in Friesland en Groningen een beetje motregen vallen. Later in de nacht krijgt ook het midden met wolken te maken. In het zuiden is het overwegend helder. Het koelt af naar 7 graden in het zuiden en oosten tot 9 in het noorden en westen.

Morgenochtend vroeg trekken wolkenvelden over het land. In het westen en zuidwesten valt af en toe lichte regen en ook het noorden maakt kans op een spatje regen. In het zuiden schijnt aan het begin van de ochtend de zon, maar neemt de bewolking en kans op een spat regen geleidelijk toe. In de loop van de ochtend wordt het in het noorden droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door.

Morgenmiddag wordt het van het noordwesten uit droog. Het is prima lenteweer met zon en stapelwolken. In het zuiden komt aan het begin van de middag wat meer bewolking voor. Het kwik stijgt naar 16 graden in de kustgebieden tot 19 in het zuiden en zuidoosten. Daarmee is het een stuk frisser dan de voorgaande dagen. Wel zijn dit vrij normale maximumtemperaturen voor eind mei. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind.

Morgenavond zijn er zonnige perioden, maar in de loop van de avond neemt vanuit het westen de bewolking toe. In de nacht naar zondag is er veel bewolking. Een gebied met lichte regen of motregen trekt over het noorden en noordwesten. In de rest van het land blijft het overwegend droog.

Zondag trekken veel wolkenvelden over het land, maar vooral in het zuiden weet de zon tussendoor te schijnen. In het binnenland kan een lokale bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de avond trekt vanuit het noordwesten een regengebied over het land en gaat het overal regenen.
De middagtemperatuur komt uit op 18 graden in de kustgebieden en 19-22 in het binnenland. De matige westen- tot zuidwestenwind maakt het een paar graden frisser. Aan zee waait het vrij krachtig.

Maandag is het met 16-18 graden iets frisser dan in het weekend. Zon en wolken wisselen elkaar af en hier en daar kan een lichte bui ontstaan.

De dagen daarna is het licht wisselvallig en trekken buien over het land. De meeste buien zijn waarschijnlijk voor dinsdag en donderdag. Frisse zeelucht wordt over ons land geblazen en daardoor wordt het een stuk kouder dan normaal. De maxima komen uit op slechts 13-16 graden. Normaal is het 16-20 graden. Er trekken regelmatig wolkenvelden over het land, maar er zijn ook dagdelen met zonnige perioden.

Aan het eind van de week en volgend weekend lijkt het een paar graden zachter te worden. Wel blijft kans op buien.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.