Zaterdag 20 jul

Weerbericht Nederland

Regen- en onweersbuien, morgen zon
20 juli 2019, 13:13 uur
Een gebied met regen en onweer trekt over het land naar het oosten weg. Daarachter gaat de zon schijnen, maar vormen zich ook stapelwolken met later in het zuidoosten en oosten opnieuw kans op onweer. De temperatuur is 21-28 graden. Vanaf morgen blijft het droog met flink wat zonneschijn. Het wordt duidelijk warmer met halverwege de week temperaturen van 30-38 graden.

Een gebied met regen- en onweersbuien ligt boven het midden van het land en trekt vanmiddag naar het oosten weg. Vanuit het zuidwesten breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling en deze kunnen later vooral in het zuidoosten en oosten uitgroeien tot stevige regen en onweersbuien. Bij die buien is kans op hagel en zware windstoten tot 75 km/uur.  

In de loop van de middag blijft het in westen en zuidwesten droog en gaat de zon nog enkele uren schijnen. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden in de westelijke helft van het land en naar 24-27 graden in de rest van het land. In het zuiden van Limburg kan het 28 graden worden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee.

Vanavond komen landinwaarts eerst nog buien voor met kans op hagel en onweer, maar in de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg. In het westen is het vanavond droog met geregeld zon. Komende nacht is het overal droog met flinke opklaringen. Lokaal ontstaat nevel of een mistbank. De temperatuur daalt naar 14-16 graden.

Morgenochtend starten we de dag lokaal met nevel of een mistbank, maar al vrij snel gaat de zon flink schijnen. Verder is het overal droog.

Morgenmiddag verschijnt sluierbewolking en in het zuiden komen stapelwolken tot ontwikkeling. Lokaal kan in het zuiden een bui voorkomen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het zomers warm met waarden rond de 25-26 graden. Daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

Maandag wordt het overal enkele graden warmer en stijgt het kwik in het noorden en noordwesten naar 22-24 graden. In de westelijke provincies wordt het 25-26 graden en in de rest van het land liggen de maxima tussen de 26 en 29 graden, in Limburg kan het lokaal 30 graden worden. Het weerbeeld is vrij zonnig en het blijft overal droog. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en aan zee is daardoor in de middag kans op een verkoelende zeewind.

Dinsdag schijnt de zon flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. De temperatuur stijgt naar 28-29 graden langs de noordkust en op de Wadden en naar 30-34 graden in de rest van het land. In Limburg kan het lokaal 35 graden worden.

Woensdag en donderdag worden de heetste dagen volgens de laatste berekeningen. De temperatuur stijgt op beide dagen in de kustgebieden naar 30-33 graden, landinwaarts zelfs naar 34-36 graden en in Limburg, oostelijk Brabant en in de Achterhoek kan het lokaal 37 of 38 graden worden.

Vanaf vrijdag neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. Vrijdag stijgt de temperatuur naar 27-29 graden in het westen en naar 30-34 graden in de rest van het land met de hoogste waarden in het oosten. In het weekend gaat de temperatuur verder omlaag en is de ergste hitte weer voorbij. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.